Oedeem in het lichaam

Oedeemtherapie

Oedeem is vochtophoping in een deel van het lichaam. De patiënt ervaart een gevoel van zwaarte, spanning of stuwing van de huid, pijn of tintelingen en toename van de omvang van het lichaamsdeel.

Er zijn verschillende vormen van oedeem. Iedereen kent wel de dikkere voeten en enkels na een warme dag. Er kan een kuiltje in gedrukt worden, en na een nacht rust is het opgelost. Lymfoedeem, een speciale vorm van oedeem, kan overal in het lichaam optreden. Het komt vaak voor in armen en benen. U kunt er niet goed een kuiltje in drukken, en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nacht rust.

Lymfoedeem is een vochtophoping, veroorzaakt door een onvoldoende functionerend of defect lymfsysteem, bijvoorbeeld na een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen, of door bestraling. Het kan ook aangeboren zijn.

Lymfoedeem gaat niet vanzelf over. Vermoedt u lymfoedeem, neem dan contact op met uw huisarts of specialist. Voor oedeemfysiotherapie heeft u een verwijzing nodig.

Bij Praktijk Planetenbaan gebruiken we de onderstaande methoden om het lymfoedeem te behandelen.

Manueel lymfdrainage

Deze zeer specifieke en rustige massagetechniek is gericht op het stimuleren van de afvoer van het overtollige vocht en het bevorderen van de functie van de niet aangedane lymfklieren.

Oefentherapie

Door oedeem bestaat meestal ook een verminderde bewegingsmogelijkheid, en de spierkracht is afgenomen. Door oefeningen wordt de functie van het lichaamsdeel verbeterd.

Ademhalingstherapie

Ademhalingsoefeningen ter verbetering van de afvoer van lymfvocht.

Lymftaping

Bij lymftaping gebruiken we een speciale tape die de huid iets optilt. Daardoor verbetert de onderhuidse circulatie en wordt het lymfvocht beter afgevoerd.

Bij Praktijk Planetenbaan wordt oedeemtherapie gegeven door:

Route naar fysiotherapie Praktijk Planetenbaan Bilthoven