Voorbeeld van scoliose

Scoliose / Schroth therapie

Bij Praktijk Planetenbaan kunt u ook terecht voor de behandeling van een scoliose, met de Schroth oefentherapie.

Wat is een scoliose?

Een scoliose is een zijdelingse verkromming van de wervelkolom.

We maken onderscheid tussen een functionele en een structurele scoliose. Een functionele scoliose wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld een verschil in beenlengte, of een bekkenverwringing. Bij een structurele scoliose is de oorzaak meestal onbekend (idiopatisch); de spieren en wervels zijn normaal aangelegd maar tijdens de groei ontstaat een zijdelingse vervorming met tegelijkertijd een verdraaiing van de wervels.

Hoe ontdek je een structurele scoliose?

Een forse scoliose is in stand met het blote oog zichtbaar. Gelet moet worden op zijdelingse afwijkingen van de wervelkolom, “uit het lood” staan, eenzijdige schouderhoogstand, eenzijdige uitbolling van de ribben of een afstaand schouderblad. Met een buktest (voorover buigen) wordt de verdraaiing van de wervelkolom duidelijk zichtbaar doordat de ribben aan één zijde duidelijk uitbollen (ze staan hoger). Ook in de lenden wervelkolom kan in deze houding een verschil in hoogte links/rechts zichtbaar worden.
Een orthopeed stelt de diagnose aan de hand van een röntgenfoto, de ernst van de scoliose wordt uitgedrukt in de scoliose hoeken van Cobb.

Wat is de prognose?

Een scoliose gaat nooit vanzelf over. Zolang een kind in de groei is kan het zelfs verergeren. Scoliose moet daarom in een zo vroeg mogelijk stadium worden ontdekt om een effectieve behandeling te kunnen uitvoeren. Een scoliose maakt het bewegen van de rug moeilijker en leidt vaak tot vermoeidheid. Vooral op oudere leeftijd komt vaak pijn voor in de rug, schouders en/of nek. Verder ziet de rug er anders uit, dit cosmetische aspect kan belastend zijn voor de patiënt.

Hoe wordt een scoliose behandeld?

De ernst van de scoliose en de groeiverwachting bepalen de intensiteit en duur van de behandeling: alleen controles, oefentherapie of brace behandeling, al dan niet in combinatie met oefentherapie. In ernstige gevallen kan besloten worden tot een fixerende operatie.

Hoe werkt de Schroth therapie?

De Schroth therapie (voluit: ISST - International Schroth 3 D Scolliosis Therapy) is een oefentherapie die zich richt op een driedimensionale verandering van de wervelkolom. Het doel van de Schroth therapie is het voorkomen/reduceren van progressie van de scoliose of verminderen van de klachten veroorzaakt door de scoliose. De methode werkt met intensieve corrigerende oefeningen in specifieke (asymmetrische) uitgangshoudingen. Daarnaast vormen de houdings- en bewegingscorrecties gericht op het dagelijks leven een belangrijk onderdeel. Zo wordt bijvoorbeeld aangeleerd hoe de patiënt ontspannen kan zitten waarbij hij “uit de bocht” blijft, en zo mogelijk de bocht zelfs over-corrigeert (zodat de door scoliose scheve belasting van de wervels afneemt).

Voor iedere patiënt wordt een individueel behandelplan opgesteld. De houdingen en oefeningen worden tijdens de behandelingen aangeleerd en zijn thuis goed toe te passen aangezien er slechts enkele materialen bij nodig zijn (bal, stoel , stok, opstapje). Aangezien veel houdingen in het dagelijks leven kunnen worden ingepast blijft de tijd nodig om te oefenen beperkt tot ca. 15 minuten per dag.

Voor wie is het geschikt?

Bij jonge patiënten in de groei is voorkomen van verergering van de bocht en in gunstige gevallen zelfs vermindering van de bocht mogelijk. Wel moet bedacht worden dat het voor erg jonge kinderen (onder de 10 jaar) mogelijk lastiger is om zo gericht alle correcties uit te voeren. De oefenmethode kan goed in combinatie met of als aanvulling op een brace worden toegepast. Ook oudere scoliose patiënten met een asymmetrische houding en/of pijn kunnen veel baat hebben bij deze oefenmethode, het doel zal dan meer liggen in het creëren van stabiliteit door rompspiertraining en correctie oefeningen. In veel gevallen kunnen pijnklachten daardoor worden verminderd.

Er zijn recent enkele onderzoeken gedaan die de effectiviteit van de Schroth Best Practice methode aantonen. Voor meer informatie over scoliose: www.scoliose.nl

In Praktijk Planetenbaan is Endry van Garderen-Smit sinds november 2016 gecertificeerd Schroth therapeute en geregistreerd in het Schroth Register. Endry behandelt zowel kinderen als volwassenen.

Route naar fysiotherapie Praktijk Planetenbaan Bilthoven